Bonifatiusleerlingen lichten tipje van de toekomst op

Zeven maquettes ‘Haaksbergen 2030’

Bonifatiusleerlingen lichten tipje van de toekomst op

 

De hoogste groep van de Veldmaatse Bonifatiusschool was de afgelopen weken creatief bezig met de toekomst van ons dorp. Hoe ziet jouw Haaksbergen eruit in 2030? Met die insteek waren zeven maquettes gebouwd. Vrijdagmiddag presenteerden de 21 leerlingen hun project aan burgemeester Gerrit Jan Kok. De twee meest doordachte ontwerpen werden beloond met een prijs. Ook was er een verrassing voor de hele klas: een workshop in de LEGO Education&Innovation Studio.

 

De spanning in groep 8 liep op toen de burgemeester, in gezelschap van raadsgriffier Gerrit Raaben, de resultaten bewonderde. Gerrit Jan Kok liet zich uitvoerig bijpraten over het hoe en waarom van de verschillende maquettes. Waterrecreatie en natuur waren een terugkerend item. Net als buitenspeelplekken voor kinderen. Maar ook een verzorgingshuis zodat de ouderen in Haaksbergen kunnen blijven wonen. Historische gebouwen mogen blijven staan wat de Veldmaatse jeugd betreft, aangevuld met moderne nieuwbouw. Inwoners worden geïnformeerd via digiborden. En volgens sommigen zou alle snelverkeer zich door de lucht moeten bewegen. “Kinderen durven te dromen. Ze dragen ideeën aan die wij volwassen niet bedenken. Dat is juist het leuke”, aldus Kok.

 

Applausje voor jezelf

In de gymzaal van de Bonifatiusschool vond vrijdagmiddag de prijsuitreiking plaats. De hele school, maar ook ouders en grootouders waren getuige. Gerrit Jan Kok verraste groep 8 met een gezamenlijke beloning voor hun inzet: een workshop in de LEGO Studio van de Saxion Enschede. Dat werd met gejuich ontvangen. “Knap zoals jullie hebben nagedacht over het Haaksbergen van 2030. Applausje voor jezelf!” Vervolgens wees hij de twee prijswinnende maquettes aan. De ontwerpers ervan kregen allemaal een boekenbon. Alle werkstukken nam Kok mee naar het gemeentehuis.

 

Prijs voor Madieke…

Madieke had zich gebogen over het woon-werkverkeerin 2030. “Ik vind belangrijk dat er goedkoop openbaar vervoer is. Dan kunnen veel meer mensen in Haaksbergen gaan wonen. En als je werkt in Hengelo of Enschede kun je voor weinig geld op en neer reizen”, legde ze uit. Ook had ze een kassencomplex ontworpen voor de verbouw van fruit, groente en bloemen. Om met elkaar te delen, was haar achterliggende idee. “De mensen hoeven er niet veel voor te betalen. De burgemeester zou dit in goede banen kunnen leiden.”

 

 

 

…en voor Sven, Tigo, Jade, Jim en Bento

Dit creatieve vijftal zag torenflats verrijzen in het jaar 2030. “Omdat er veel mensen in Haaksbergen moeten kunnen wonen.”Verder hadden ze zwevende auto’s bedacht. Met het oog op de verkeersveiligheid zouden fietsers en voetgangers gescheiden moeten worden van het gemotoriseerde verkeer. “De auto’s zweven op zwaartekracht. Om de mensen op de grond zit een krachtveld. Stel dat een auto uit de lucht valt omdat de zwaartekracht op is, dan zal het krachtveld de mensen beneden beschermen.”

 

Succes

De futuristische middag op de Bonifatiusschool werd besloten met eigentijds gebak. Annet Schurink – de juf van groep 8 – noemde het toekomstproject een groot succes. “Als je ziet met hoeveel enthousiasme de kinderen hebben gewerkt aan hun maquettes. Op school, maar ook thuis. Dit moeten we echt vaker doen.” Dat bleek ook na afloop toen enkele leerlingen afstapten op Loulou Nekkers, die het project begeleidde namens Futureconsult. “Bedankt dat we dit mochten doen!”