Bonifatiusschool bouwt het Haaksbergen van 2030

Bonifatiusschool bouwt het Haaksbergen van 2030

Groep 8 geeft zijn toekomstvisie

De gemeente Haaksbergen werkt aan haar Toekomstvisie 2030. Alle geledingen van de samenleving worden er bij betrokken. En dus ook de jeugd. Futurist Loulou Nekkers gaf in groep 8 van de Bonifatiusschool een interactieve gastles over de toekomst. Veertien jaar vooruitkijken, da’s nog niet zo makkelijk. Maar wél leuk. Vol enthousiasme stortten de leerlingen zich op hun opdracht: bouw het Haaksbergen van 2030 op miniatuurformaat.

 

“‘Hoe gaat Haaksbergen eruit zien in 2030?’ Daar wil de gemeente over nadenken”, legde futurist en oud-schooljuf Loulou Nekkers uit aan de oudste leerlingen van de Bonifatiusschool. De kinderen waren helemaal in voor een les over de toekomst. Al snel werd duidelijk dat nú al zeggen wat er over pakweg 15 jaar gebeurt, niet zo eenvoudig is. De wereld is immers voortdurend in beweging. Met vragen als ‘wat wil je later worden?’ en  ‘woon je dan nog in Haaksbergen?’ leidde de gastdocent een ware brainstormsessie in. Over robots, zwevende auto’s, inklapbare huizen en betalen via een oogscan. En zitten kinderen dan nog steeds in een klas? Of volgen ze misschien – thuis op de bank –  lessen op hun tablet?

 

Vlinders en kwallen

In het gebruik van hologrammen zagen de kinderen toekomstmuziek. Dat ze nu al zelf een heus 3D projectie zouden maken overtrof hun eigen verwachtingen. Met behulp van een vel transparant plastic, plakband, een tablet en You Tube had de jonge generatie het in een handomdraai gefikst. Weldra verschenen kwallen, vlinders  en haaien op de tafels. De oh’s en ah’s waren niet van de lucht. Tijdens de les werden verder onder meer beelden vertoond van (soms erg futuristische) dorpen en steden. De Veldmaatse groep 8 leek het meest te porren voor groen, ‘normale’ huizen en ruimte voor activiteiten. Maar wat nou als de gemeente Haaksbergen een skyline met wolkenkrabbers in petto zou hebben? “Dan komt er een opstand!”, klonk het resoluut. “Want dat willen de mensen niet.”

 

Minidorp van de toekomst

Wat willen de mensen dan wél? De creativiteit en fantasie van Bonifatiusleerlingen is dankzij de gastles flink geprikkeld. In groepjes zijn ze inmiddels druk aan het bouwen met hun ‘minidorp van de toekomst’. “Hoe ziet jouw Haaksbergen er in 2030 uit? Een wereld waarin jij graag zou willen leven. En dat mag je echt helemaal zelf bedenken!”, gaf Loulou Nekkers hen mee. Op vrijdag 11 november is burgemeester Gerrit Jan Kok te gast op de Veldmaatse basisschool. Dan worden de dorpen anno 2030 opgeleverd. Na een grondige inspectie zal Kok vervolgens de mooiste maquette aanwijzen. De makers ervan krijgen dan hun welverdiende prijs. Wat? Dat is nog een verrassing!

 

 

Tekst en foto: Betty Morsinkhof